Hoe was de werkelijkheid?

28-05-2014

Werkelijkheden zijn altijd onderhevig aan de interpretatie van degene die zijn of haar eigen werkelijkheid wenst te zien. Als columnist beschrijf ik de werkelijkheid zoals ik hem op dat moment zie, beleef en ervaar. En het kan best zijn dat er dan later een andere werkelijkheid uitrolt. Niets mis mee. Al is het soms lastig wanneer allerlei werkelijkheden door elkaar gaan lopen. Als columnist permitteer ik me meer vrijheid dan een journalist en pas ik niet altijd hoor en wederhoor toe. Toch heb ik als columnist ook een verantwoordelijkheid om de werkelijkheid zo juist mogelijk weer te geven.

Zo heb ik een jaar geleden het volgende geschreven over SW-bedrijf Caparis en de directeur:

Arend Compagner"Toen in 2007 bij SW-bedrijf Caparis in Drachten een nieuwe directeur moest worden aangesteld, gaf de centrale ondernemingsraad (COR) al snel aan dat een van de kandidaten (inderdaad Wilko de Vreeze), niet de meest geschikte kandidaat was in verband met onduidelijkheid over diens nevenfuncties en mogelijke belangenverstrengeling. De Raad van Commissarissen wenste niet naar de COR te luisteren en inmiddels is binnen de SW-wereld bekend wat de gevolgen van deze halsstarrige houding zijn. Caparis is failliet en de directeur is alsnog op non-actief gesteld."

Ik baseerde mijn stuk op onderstaand artikel van het ANP:

Belangenverstrengeling topman Caparis

De directeur van de sociale werkvoorziening Caparis in Friesland, Wilko de Vreeze, wordt beschuldigd van belangenverstrengeling. Dit bevestigde de sociale werkvoorziening vrijdag na berichtgeving in de Leeuwarder Courant. De raad van commissarissen van Caparis vroeg het Bureau Integriteit (BING) onderzoek te doen naar de directeur toen ze lucht kregen van een aantal beschuldigingen. Dit rapport zou vrijdag met de directeur worden besproken. Die kondigde eerder deze week zonder opgaaf van reden zijn ontslag aan. Het is onbekend of het vertrek met de beschuldigingen te maken heeft.

Persoonlijke bv 
Volgens de krant blijkt dat De Vreeze via zijn persoonlijke bv geld verdient aan interim-managers of externe adviseurs bij Caparis. Twee gevallen zijn aantoonbaar, zo blijkt uit onderzoek van BING in Amersfoort. Caparis verzorgt de sociale werkvoorziening van acht gemeenten in het zuiden van Friesland.

Bron: ANP 26 april 2013

Voor mij was dit bericht zo duidelijk dat ik het negatieve advies van de medezeggenschap (de COR) ten aanzien van het aantreden van De Vreeze nog eens wilde benadrukken. Ook omdat ik via diverse kanalen begreep dat er echt iets aan de hand was. Vorige week kreeg ik een bericht van Wilco De Vreeze met de volgende tekst:

"Ik ben inmiddels vrijgesproken van al het geouwehoer. Klassiek geval van haantjesgedrag om van mij afscheid te nemen. Goed nieuws voor mij. Er zijn wel heel vervelende berichten over mij verschenen, soms uit onverwachte hoek. Ook van jou. Misschien aardig om daar wat mee te doen."

Dan krab je jezelf als columnist achter je oren en is de werkelijkheid een schimmige wereld geworden van totaal tegengestelde geluiden. Als ik onderzoeksjournalist was zou ik nu alle feiten moeten onderzoeken om te beoordelen of het echt zo is dat hij volledig vrijgesproken is van alles. Dat ga ik niet doen. Ik maak alleen mijn excuses als mijn woorden uiteindelijk niet de werkelijkheid weergaven!


Arend Compagner is al twintig jaar trainer/adviseur/coach voor individuen, ondernemingsraden en teams. Bij Odyssee Medezeggenschap en voor zichzelf. Zijn grootste uitdaging is om met humor en aandacht de ander zodanig te prikkelen dat er geen andere weg meer is dan het beste in zichzelf naar boven te halen. Het wat (doel) in perfecte balans met de reis er naar toe (het hoe). En met het idee dat mensen wel willen veranderen maar niet veranderd willen worden.

 

Terug naar het blog

Reacties

Reageren

Rectangle
LOGOLINKS

Nieuwste vacatures