Ruim 35.000 mensen werken ondanks beperking; meer banen nodig

18-11-2014

Er werken ruim 35.000 mensen met een beperking bij gewone werkgevers via sociale werkbedrijven. Het overgrote deel van hen werkt via een detachering. Cedris-voorzitter Job Cohen is bezorgd omdat veel gemeenten nog niet te weten of ze na de invoering van de Participatiewet nieuwe mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaan detacheren. En detachering is hard nodig om de 125.000 toegezegde banen te realiseren voor deze groep.

Ruim 35.000 mensen werken ondanks beperking; meer banen nodigVolgens Cedris werkte in 2005 nog maar 19 procent van de Wsw’ers via sociale werkbedrijven op detacheringsbasis bij gewone werkgevers. Inmiddels is dat percentage gestegen naar 34 procent. 

Detachering belangrijk

Job Cohen: “Detacheringen zijn van cruciaal belang om de 125.000 extra banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te halen. Met detachering kun je risico’s bij ondernemers wegnemen en maak je het voor ondernemers interessant om met de doelgroep in zee te gaan. Daarom is het zo belangrijk dat gemeenten ook na 2015 nieuwe mensen detacheren.”

Uitkering is duurder

Cohen maakt zich ook zorgen over het aantal mensen dat aangewezen blijft op beschut werk. Door de bezuinigingen aarzelen veel gemeenten nu om te investeren in nieuw beschut werk voor deze zwakste groep. Volgens Cohen zijn gemeenten financieel echter niet beter af. “Dan moeten gemeenten een uitkering betalen of kiezen voor duurdere ondersteuning, zoals dagbesteding.”

Bron: Cedris

Terug naar het nieuws overzicht

Reacties

Reageren

Rectangle
LOGOLINKS

Nieuwste vacatures