Slechts 20 vacatures gericht op arbeidsgehandicapten in januari

10-02-2015

In januari zijn er er slechts 20 vacatures gepubliceerd waarin specifiek wordt gezocht naar mensen die onder de doelgroep van de Participatiewet vallen. Dat blijkt uit analyse van Participatiewerkt.nl, de eerste en (vooralsnog) enige vacaturesite die zich specifiek richt op de Participatiewet-doelgroep.

Slechts 20 vacatures voor arbeidsgehandicapten in januari (foto Donna da Yetta)De analyses zijn gebaseerd op data van Jobfeed. In alle vacatures van de maand januari (109.665) is 160 keer het woord Participatiewet genoemd. Maar liefst 140 keer betrof het vacatures voor beleidsmedewerkers die zich gaan bezighouden met vragen omtrent de participatiewet of de uitvoering van deze wet. Slechts 20 keer betrof het een vacature die bedoeld is voor de doelgroepen van de wet.

Onhaalbaar

De komende tien jaar moeten werkgevers 100.000 extra banen scheppen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij de overheid moeten er nog eens 25.000 banen bijkomen voor arbeidsgehandicapten. In dit tempo gaat dat niet lukken.

Eén miljoen vacatures 

In 2016 moeten er al 6000 banen zijn vrijgekomen van minimaal 25 uur per week. Wil dit aantal gehaald worden dan moeten werkgevers fanatieker op zoek naar mensen uit deze doelgroep. Volgens berekeningen van arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group zijn er de komende tien jaar één miljoen vacatures nodig om 125.000 wajongers, WSW’ers en mensen in de bijstand duurzaam aan een baan te helpen. Het gegeven dat de meeste vacatures geen fulltime banen betreffen, maakt dat er nog veel meer vacatures nodig zijn om tot 125.000 extra duurzame banen te komen.

Matching

Volgens Geert-Jan Waasdorp, initiatiefnemer participatiewerkt.nl, ligt de  grootste uitdaging niet eens bij het aantal vacatures, maar vooral in het matchen van de specifieke kenmerken en arbeidswensen van de doelgroep en de mogelijkheden bij werkgevers. De banensite Participatiewerkt.nl wil de brugfunctie vervullen tussen werkgevers en baanzoekers die passen binnen de kaders van de Participatiewet.

 

 

Terug naar het nieuws overzicht

Reacties

Reageren

Rectangle
LOGOLINKS

Nieuwste vacatures