VNG vreest concurrentie tussen arbeidsgehandicapten onderling

18-11-2014

De VNG vreest dat er een tweedeling ontstaat tussen de arbeidsgehandicapten die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen en de ‘gewone’ arbeidsgehandicapten die vaak hoger zijn opgeleid. Vanaf 1 januari 2015 zijn werkgevers verplicht om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Om een stok achter de deur te hebben, kan staatssecretaris Jetta Klijnsma een quotum instellen. 

VNG vreest concurrentie tussen arbeidsgehandicapten onderlingAlleen mensen die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen vallen onder het quotum. ‘Gewone’ arbeidsgehandicapten, zoals slechtzienden, vrezen nu niet meer te worden aangenomen omdat bedrijven aan het quotum moeten voldoen. VVD en CDA willen dat de criteria voor het quotum worden versoepelt, zodat hoger opgeleide arbeidsgehandicapten niet buiten de boot vallen. VNO-NCW en FNV hebben hier eerder op aangedrongen.

Garantiebanen alleen voor zwaarste gevallen

Klijnsma wil de doelgroep van het quotum vooralsnog niet verbreden. De zogeheten garantiebanen die er moeten komen zijn alleen bestemd voor mensen die laag zijn opgeleid en een forse beperking hebben. Volgens Klijnsma bestaan er voor alle andere arbeidsgehandicapten al voldoende regelingen om te kunnen werken, zoals het aanpassen van de werkplek. 

In de uitzending van Nieuwsuur van 17 november jl. herhaalde Klijnsma haar standpunt.

 

Terug naar het nieuws overzicht

Reacties

Reageren

Rectangle
LOGOLINKS

Nieuwste vacatures