SW-Journaal 6-2014

12-09-2014

SW-Journaal nummer 6-2014

Werkdrempels ontrafeld 
Start Foundation liet onderzoeken in welke mate werkgevers worden beïnvloed door de bijzondere kenmerken van een sollicitant met een arbeidsbeperking of een ‘belast verleden’. Het resulteerde in de ProfielAcceptatie-schaal met vier ‘zwaartecategorieën’ van potentiële medewerkers.

Houd de dief (of fraudeur) 
Uit de cijfers blijkt het niet direct, maar bij SW-bedrijven komt het wel regelmatig voor: diefstal, fraude of ander ongewenst gedrag. Voorkomen is beter dan genezen, benadrukt Richard Franken van Hoffmann  Bedrijfsrecherche. Ook de Haeghe Groep en Reestmond zijn ervan doordrongen.

Empathisch leidinggeven 
De doelgroepen in de SW zijn de laatste jaren diverser geworden en leidinggevenden kunnen daar niet altijd mee overweg, zo stelt Priscilla van Lierop van Vogelvrij Trainingen en Opleidingen. Om escalatie te voorkomen is actie geboden. ‘Het vraagt veel investering “aan de voorkant”.’

 

(Zelf)sturing van de cliënt
‘Zelfsturende cliënten’ zijn inmiddels een begrip in de SW. Maar niet iedereen kan dit. Wanneer leg je
de verantwoordelijkheid bij de cliënt en wanneer bij de professional? Want angst, onzekerheid, ver veling of irritatie ligt al snel op de loer. Femke Bennebroek geeft advies.

Vak apart: wasservice BWR 
Beddengoed, linnengoed maar ook kleding; fris gewassen en – indien gewenst – strak gestreken. De medewerkers van de was- en strijkservice van BWR draaien er hun hand niet voor om. Ze werken voor instellingen, maar net zolief voor particulieren. Een kijkje achter de schermen in Sappemeer.

Management 
Vanuit het bedrijfsleven stapte Frank Oskamp zeven jaar geleden over naar de sociale werkvoorziening. Als directeur van Tomingroep probeert hij werkgevers enthousiast te maken om medewerkers uit de doelgroep in dienst te nemen. ‘We zijn
een zeer ondernemend bedrijf. Dat blijkt uit alles.’


SW- Journaal 6 verschijnt 12 september 2014.

 

Terug naar het uitgave-overzicht

Reacties

Reageren

Rectangle
LOGOLINKS

Nieuwste vacatures